Raspberry Pi - nákup a první spuštění

Pokud si plánujete pořídit malý jednoduchý počítač například pro automatizaci vaší domácnosti, jako multimediální centrum, webový server, cloudové úložiště a podobně, pak vám mohu vřele doporučit Raspberry Pi, aktuálně ve verzi 3. Ač se vám tento počítač vejde do dlaně, umí toho opravdu hodně. V tomto článku se podíváme, co je třeba k počítači ideálně přikoupit a co udělat hned po koupi, aby nám počítač mohl dobře sloužit. Návod lze využít i pro starší verzi Raspberry Pi 2.

Koupě

Prvním krokem je samozřejmě koupě samotného Raspberry Pi 3, ale pozor - počítač se prodává bez jakéhokoliv příslušenství a ani obal nečekejte. Doporučuji tedy ještě dokoupit:

  • kvalitní SD kartu
    Doporučuji kapacitu alespoň 8 GB, lepší je však větší. Než si kartu vyberete, je dobré se podívat na seznam kompatibilních karet. Mě osobně fungovaly všechny, které jsem měl doma. Já si zvolil Samsung micro SDHC 32GB Class 10 EVO.
  • nabíječku s micro USB portem s nabíjecím proudem alespoň 1 A
    Já využil nabíječku mého telefonu, ale pokud bych ji neměl, doporučím výrobcem dodávanou nabíječku s nabíjecím proudem 2.5 A.
  • pouzdro na tento počítač
    Zde výběr záleží na tom, jak budete chtít počítač využít. Já zvolil černé plastové pouzdro, díky kterému bude vaše Raspberry vypadat velmi dobře a navíc bude chráněno před různými vlivy. Kvalita různých pouzder je různorodá, doporučuji číst hodnocení.
  • pasivní chladiče
    Poslední verze Raspberry je mnohem výkonnější, ale díky tomu se umí i pěkně zahřát. Je proto dobré zařídit si nějaké chlazení. Nejjednodušší je zakoupit sadu pasivních chladičů, ideálně s lepicí vrstvou, které podle návodu přilepíte na počítač. Já zvolil RASPBERRY Pi RB-Heatsink.
  • klávesnici a myš
    I když budete plánovat využít Raspberry Pi bez displeje třeba jako server se vzdáleným přístupem, minimálně klávesnice se vám bude hodit. V podstatě lze použít jakoukoliv dostupnou USB myš a klávesnici. Mě fungovala i bezdrátová myš od Verbatimu - oproti drátové myši se kurzor ale posouval poněkud pomaleji.
  • HDMI kabel
    Pokud plánujete připojit Raspberry Pi k televizi, či monitoru, pak je HDMI kabel asi nejlepší volba. Jsou i jiné možnosti. Pokud váš monitor nepodporuje HDMI, ale má VGA, můžete zkusit redukci - já s úspěchem využil AXAGO RVH-VG HDMI -> VGA. V takovém případě ale doporučím koupit i klasický audio 3.5mm kabel s jackem, jinak přijdete o zvuk, což ale v některých případech nemusí vadit.
  • Ethernetový kabel
    Nová verze Raspberry Pi 3 sice umožňuje připojení k internetu pomocí WiFi, ale není na škodu využít i klasický ethernetový kabel.
  • Čtečku paměťových karet
    Pokud váš počítač nemá čtečku paměťových karet, vřele doporučuji její nákup, ideálně s přímou podporou microSD karet. 

Příprava Raspberry Pi k prvnímu spuštění

  1. Vložte microSD kartu s nahraným operačním systémem (viz. níže)
  2. Propojte pomocí HDMI kabelu vaše Raspberry a monitor či televizi. Jsou i jiné možnosti.
  3. Připojte alespoň klávesnici, případně i myš.
  4. Dle potřeby připojte i ethernetový kabel, pokud chcete mít i internet.
  5. Připojte napájení do micro USB portu, tím se také spustí počítač (nemá vypínač).

Instalace operačního systému

Pokud si pořídíte vše potřebné a Raspberry Pi 3 máte doma na stole, je třeba mu vdechnout život, tedy nainstalovat operační systém. Na výběr je celá řada operačních systémů včetně jejich distribucí. Oficiálně doporučované operační naleznete na stránkách výrobce zde:

https://www.raspberrypi.org/downloads/

V další části tohoto článku naleznete postup, jak do Raspberry Pi 3 nahrát většinu operačních systémů pro něj určených. Nebudu se zabývat detaily po instalaci, to až časem v dalších článcích. Uvádím postup pro Windows a Ubuntu, který mám vyzkoušený. Pokud máte zkušenosti s jinými OS, rád je zde zveřejním.

Instalace ve Windows

Tento postup mám ověřen na Windows 10, ale bez potíží by měl fungovat i na starších verzích, zejména pak na verzi 7.

  1. Stáhněte si obraz s operačním systémem, většinou je zkomprimovaný, v takovém případě jej rozbalte. Obrazy mají koncovku *.img. Můžete si vybrat například Raspbian, který poskytuje širokou škálu využití.
  2. Do počítače, kam jste si obraz stáhnuli, vložte microSD kartu. Pokud obsahuje nějaká data, zazálohujte si je, jinak o ně přijdete.
  3. Pomocí aplikace Win32DiskImager pak nahrajete obraz operačního systému na microSD kartu - nejprve zapište cestu k souboru s obrazem *.img (Image File), ulehčí vám to ikonka adresáře, pak ještě vyberte jednotku (Device). Pozor, je nutno zvolit správné písmeno jednotky s kartou, pozor zejména na připojené USB disky. Většinou vám ale program nabídne jen vaši kartu. Samotný zápis pak spustíte tlačítkem Write, potvrďte upozornění a poté čekejte, dokud se operace nedokončí, někdy to trvá velmi dlouho - to je normální. 
  4. Kartu bezpečně odeberte ze systému a poté ji vložte do Raspberry Pi.

Instalace v Ubuntu 16.04 LTS

Zde uvádím postup pro Ubuntu v poslední verzi s dlouhou dobou podpory. Existuje způsob i bez použití terminálu, nicméně ten mi nefungoval korektně, proto jsem raději zvolil jistější řešení. Samozřejmě je možné vše zařídit i výhradně přes terminál.

  1. Stáhněte si obraz s operačním systémem, většinou je zkomprimovaný, v takovém případě jej rozbalte. Obrazy mají koncovku *.img. Můžete si vybrat například Raspbian, který poskytuje širokou škálu využití.
  2. Do počítače, kam jste si obraz stáhnuli, vložte microSD kartu.
  3. Spusťte terminál a zadejte "sudo gnome-disks" (bez uvozovek), potvrďte enterem, zadejte vaše heslo a opět stiskněte enter.
  4. V levé části aplikace vyberte vaší microSD kartu. Je bezpodmínečně nutné vybrat správný disk.
  5. V pravé části pak klepněte na ikonku s ozubenými kolečky a poté vyberte "Obnovit oddíl z obrazu..."
  6. Klepnutím na ikonku adresáře u položky "Obraz pro obnovu" vyberte vámi rozbalený obraz disku.
  7. Nyní stačí klepnout na "Spustit obnovu..." a dále na "Obnovit", při této operaci budou původní data z microSD karty smazány. Proces trvá dlouho, buďte trpěliví.
  8. Kartu bezpečně odeberte ze systému a poté ji vložte do Raspberry Pi.

První spuštění

A nyní se konečně dostáváme ke spuštění Raspberry Pi. Nejprve si počítač připravte, jak píši výše a konečně, připojením zdroje počítač spustíte. Pokud jste neudělali v některém kroku chybu a obraz byl v pořádku, objeví se vám většinou logo systému a v drtivé většině hned můžete začít vaše Raspberry Pi používat.

Autor: Libor Šedivý