Nové chytré srdce vaší domácnosti?

Poměrně nedávno byla představena nová verze Raspberry Pi, tentokráte již ve verzi 4. Nová malina, jak jí s oblibou říkají její fanoušci, se v klidu dá použít i místo slabšího počítače.  Možnosti využítí jsou ale obrovské.  Tento mini počítač můžete využít i jako multimediální centrum, chytrou kameru, přijímač DVB-T2, domácí počítač, ale i k ovládání sady led světel či třeba jako srdce chytré domácnosti, robota, apod. Ale dost už povídání, pojďme se se mrknout na fotky z rozbalování.

Jelikož se Raspberry Pi prodává v základu bez jakéhokoliv příslušenství, při nákupu jsme pořídili i oficiální napájecí adaptér a krabičku, 2 HDMI kabely (s koncovkou micro na jedné straně), micro SD kartu pro operační systém a jelikož se malina umí i pěkně zapotit, tak i pár chladičů.

Balíček dorazil - Raspberry Pi a příslušenství

Vás ale už zajímá ta červená krabička, že? ;) V ní na nás už čeká náš nový stroj v celé jeho kráse. Nechybí 4 USB porty, z nichž 2 jsou v rychlejší verzi 3,přinášející výrazně vyšší přenosové rychlosti, GPIO piny pro připojení různých součástek, klasický audio jack, nově i USB-C port a dokonce i 2 micro HDMI porty. Polepšil si i ethernetový port pro připojení do sítě, který nově zvládá gigabitové rychlosti. Nové Raspberry Pi má i rychlejší čip a možnost mít až 4 GB paměti. Prodává se verze s 1, 2 a 4 GB, tu poslední jsme zvolili my. Paměť je vhodné volit podle plánovaného využití. Nesmíme ale opomenout ani DSI port pro displej a port pro externí kameru. 

Raspberry Pi 4 v celé své kráse

Abychom novému Raspberry Pi 4 zajistili dostatečné napájení, je nutné dokoupit kvalitní USB-C nabíječku, minimálně s proudem 3A a  napětím vždy 5V. Některé zdroje uvádí, že stačí i 2.5A, ale je vyšší riziko, že se počítač restartuje apod. My opět zvolili oficiální nabíječku 3A/5V. Ani po týdnech provozu s ní nejsou žádné problémy.

Napájecí adaptér

Na následující fotografii vidíte spodní stranu nové maliny. Zaujme především slot na micro SD karty. 

Spodní strana Raspberry Pi 4

Jak už jsme psali výše, při vyšší zátěži nové Raspberry hřeje poněkud více, a tak se vyplatí si pár korun připlatit a pořídit si malé pasivní chladiče. Fajnšmejkři pak zvolí jiné formy chlazení. Oficiální krabička také není k zahození - máte rychlý přístup k počítači i bez šroubování.

Krabička, chlazení a micro SD karta

Nová oficiální krabička se bohužel kvůli změně portů musela změnit, takže ji pro starší modely bez úprav nevyužijete, ale pořád je stejně praktická.

Rozebraná krabička pro Raspberry Pi 4

Abychom si trochu usnadnili instalaci operačního systému, přikoupili jsme NOOBS microSD kartu s adaptérem. V podstatě jde o klasickou micro SD kartu, ale je na ní nahrán instalátor s možností instalace různých operačních systémů, které si můžete pohodlně stáhnout přes grafické rozhraní. Adaptér se hodí pro nahrávání souborů z notebooku či PC.

Micro SD karta s adaptérem

Jelikož určitě budete chtít Raspberry Pi 4 připojit i k nějakému monitoru, zřejmě sáhnete po HDMI kabelu. Nově ale musíte volit HDMI kabel, který má na jedné straně micro koncovku. Krom toho, lze připojit až 2 monitory, ale ve 4K rozlišení vám poběží jen jeden.

Micro HDMI kabel

A teď si užijeme trochu "ruční" práce. Aby se nám nový mini počítač nepřehříval, nainstalovali jsme pasivní chladiče. Nutnost je dát jeden na hlavní procesor. Většinou instalace probíhá tak, že ze spodní části odstraníme pásku a rovnou chladič připevníme na procesor, grafický čip apod.

Instalace pasivních chladičů

 

Raspberry Pi 4 s chladiči

V dalších článcích si o tomto šikovném minipočítači povíme více.