Praktický držák helem na 3D tiskárně

Doma jsme dlouho řešili situaci, kdy v rodině máme již více různých helem a ty pak všude možně překážely. Jelikož nám doma zrovna stála 3D tiskárna, rozhodli jsme se pro tisk. ;) Více se dozvíte v našem článku.

Pokud se na vlastní návrh pro 3D tiskárnu necítíte, je fajn využít některý z online katalogů 3D tisků. My jsme zvolili krásný držák, který si můžete stáhnout bezplatně na adrese https://www.thingiverse.com/thing:4135337 .

Čerstvě vytištěné držáky v PLA a PETG

Velkou výhodou tohoto držáku je i to, že se dá vytisknout zcela bez podpor. Jen krátce - podpory slouží k tomu, abyste mohli tisknout i složitější předměty, jejichž části by jinak nešly vytisknout. Pro realizaci jsme zvolili materiál (filament) PLA a PETG, abychom si vyzkoušeli rozdíly. V tomto případě neuděláte chybu ani s jedním materiálem. PLA filament je skvělý na přesné a poměrně detailní tisky, je i poměrně odolný, pokud zrovna netisknete tenké části. PETG zase vyniká tím, že je mnohem odolnější například proti nárazu či pádu, je pružnější, jen tak se nerozláme, ale hůře se tiskne.

Držák z PLA filamentu připevněný na zdi

Na obrázku výše pak vidíte verzi z PLA filamentu. Ke zdi jsme držák na helmy připevnili šroubem s hmoždinkou. Výhodou je i předpřipravený otvor na šroub. Pokud při tisku použijete nižší procento výplně, pak dotahujte s citem.

Vešáky na helmy jsou na místě

Abychom efektivně využili prostor, využili jsme místo za vchodovými dveřmi. Pokud se při umisťování držáků rozhodnete dát je stejně jako my, dejte pozor, aby byly horizontálně vyrovnané (nám pomohla vodováha) a ideálně se stejnými rozestupy.

A je hotovo, držáky jsou na místě i s helmami

Jakmile bylo hotovo, už nic nebránilo pověšení helem, které již nebudou překážet a vždy budou snadno dostupné. Tak, a teď už jen vyrazit na kolo či třeba na lyže. ;)