Nový PrusaSlicer 2.3 pro 3D tiskárny

Jestliže máte doma 3D tiskárnu, tak zcela jistě používáte nějaký slicer, který zajistí převod 3D modelu na sadu příkazů pro tiskárnu ve formátu gcode. A právě nyní, v polovině ledna, vyšel nový Prusaslicer ve verzi 2.3, jehož RC verze již nějakou dobu v redakci používáme. Ačkoliv tento software je vyvíjen výrobcem skvělé tiskárny Original Prusa i3 MK3S+, na které si vytisknete třeba i praktické držáky na helmy (psali jsme zde), lze jej úspěšně využít i pro jiné výrobce (FLSun, BIBO, TriLAB, LulzBot, Anycubic či Creality).

Nová verze přináší opravdu velkou porci novinek, z nichž nás asi nejvíce zaujala možnost monotónního vzoru výplně a ironing. Na obrázku níže vidíte vlevo záložku (naleznete ji zde) s ironingem, uprostřed s monotónním vzorem výplně a původní tisk, kde je zrovna vidět, jak nesourodá horní vrstva tisku může být. Ve zkratce - monotónní vzor výplně prakticky odstraní náhlé změny povrchu tisku a ironing zas spočívá ve speciální úpravě horní části tisku, aby byl co nejhladší. Jistou nevýhodou poslední možnosti je jeho časová náročnost. U nás je favorit monotónní vzor výplně.

Ukázka tisku s ironingem, monotónním vzorem výplně a původní verze

Ukázka tisku s ironingem, monotónním vzorem výplně a původní verze

Další výbornou věcí je možnost ruční tvorby podpěr tam, kde to opravdu potřebujeme. Kolikrát se nám stalo, že slicer vytvořil až příliš zbytečných podpěr, což s touto verzí odpadá. Neméně zajímavá je pak možnost malování pozice švu (místo, kde začíná a končí tisk každé vrstvy). Šev totiž můžeme posunout třeba do místa, které není trvale vidět a výrobek vypadá lépe.

Potěšila nás i možnost náhledu dráhy tiskové hlavy přímo v jednotlivých vrstvách, kdy přesně vidíte, jak bude postupovat tisk, tedy nejen po jednotlivých vrstvách. Z dalších novinek můžeme zmínit vylepšenou funkci "vyhnout se přejíždění perimetrů", díky čemuž tisk nebude tak náchylný na stringování (nechtěná "vlající" vlákna, která se musí odstraňovat například ručně či horkovzdušnou pistolí).

Mezi další novinky patří např. kubická adaptivní výplň, přehled doby tisku, lepší automatické uspořádání atd. Více se o novém PrusaSliceru dozvíte na blogu Prusaprinters.org.