Články

Zkušenosti s distanční výukou přes Raspberry Pi 400

V době pandemie mnoho rodičů řeší distanční výuku. Setkal jsem se třeba s případem, kdy rodiče 2 dětí řešili, že by pro každé z nich potřebovali počítač na výuku, protože online hodiny se jim z velké části kryly. Neváhal jsem a vyzkoušel jeden z poměrně levných minipočítačů, které mám doma pro takové to domácí bastlení - Raspberry Pi 400. Při troše snahy tak lze získat poměrně levné a kvalitní řešení.

Nový PrusaSlicer 2.3 pro 3D tiskárny

Jestliže máte doma 3D tiskárnu, tak zcela jistě používáte nějaký slicer, který zajistí převod 3D modelu na sadu příkazů pro tiskárnu ve formátu gcode. A právě nyní, v polovině ledna, vyšel nový Prusaslicer ve verzi 2.3, jehož RC verze již nějakou dobu v redakci používáme. Ačkoliv tento software je vyvíjen výrobcem skvělé tiskárny Original Prusa i3 MK3S+, na které si vytisknete třeba i praktické držáky na helmy (psali jsme zde), lze jej úspěšně využít i pro jiné výrobce (FLSun, BIBO, TriLAB, LulzBot, Anycubic či Creality).

Praktický držák helem na 3D tiskárně

Doma jsme dlouho řešili situaci, kdy v rodině máme již více různých helem a ty pak všude možně překážely. Jelikož nám doma zrovna stála 3D tiskárna, rozhodli jsme se pro tisk. ;) Více se dozvíte v našem článku.

Nové chytré srdce vaší domácnosti?

Poměrně nedávno byla představena nová verze Raspberry Pi, tentokráte již ve verzi 4. Nová malina, jak jí s oblibou říkají její fanoušci, se v klidu dá použít i místo slabšího počítače.  Možnosti využítí jsou ale obrovské.  Tento mini počítač můžete využít i jako multimediální centrum, chytrou kameru, přijímač DVB-T2, domácí počítač, ale i k ovládání sady led světel či třeba jako srdce chytré domácnosti, robota, apod. Ale dost už povídání, pojďme se se mrknout na fotky z rozbalování.

Raspberry Pi - instalace kamery

Jestliže vás zaujal malý jednodeskový počítač Raspberry Pi a hledáte možnosti pro vyzkoušení jeho schopností, jistě oceníte tento návod na zprovoznění originální kamery pro tento počítač.

Raspberry Pi - nákup a první spuštění

Pokud si plánujete pořídit malý jednoduchý počítač například pro automatizaci vaší domácnosti, jako multimediální centrum, webový server, cloudové úložiště a podobně, pak vám mohu vřele doporučit Raspberry Pi, aktuálně ve verzi 3. Ač se vám tento počítač vejde do dlaně, umí toho opravdu hodně. V tomto článku se podíváme, co je třeba k počítači ideálně přikoupit a co udělat hned po koupi, aby nám počítač mohl dobře sloužit. Návod lze využít i pro starší verzi Raspberry Pi 2.